Uitvinding voor tumor localizatie
“Het helpen van ziekenhuizen, chirurgen en radiologen beter te presteren is belangrijk. Maar de allerbelangrijkste kwestie is een beter comfort, betere patiëntveiligheid en in staat te zijn om een betere behandeling te realiseren.”
Bram Schermers, Clinical Application Specialist en oprichter van Sirius Medical
Nieuwe technologie maakt het mogelijk dat medische specialisten zeer kleine tumoren, in de vroege ontwikkelingsfase, kunnen detecteren. Dit zorgt voor grote uitdagingen voor chirurgen omdat zij deze zeer kleine tumoren, die je niet kunt zien of voelen, moeten opsporen en opereren. Tot nu toe gebruikten chirurgen daarvoor metalen ankerdraden of radioactieve ‘seeds’ (Nederlands: zaadjes) om de tumor in zacht weefsel te detecteren. Beiden zijn verre van ideaal. Nu is er nieuwe detectie-technologie beschikbaar; Pintuition van Sirius Medical.
Magnetisme
Bram Schermers, Clinical Applications Specialist en oprichter van Sirius Medical: “Een paar jaar geleden werkte ik in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De belangrijkste vraag voor mijn promotieonderzoek was: ‘Kunnen we een systeem ontwikkelen dat de voordelen heeft van detectie met radioactieve seeds, zonder de nadelen van detectie met radioactieve seeds?’.” Volgens Bram leidde deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag tot een acht jaar durende studie, laboratoriumonderzoek, klinisch testen, CE keurmerk en nu een ‘Go’ voor Sirius Pintuition.
“In het kort, Pintuition gebruikt een zaadje, een zogenaamde ‘seed’, die tot 180 dagen voor de operatiedatum in de tumor gebracht kan worden. Een detectieapparaat geeft een driedimensionale richting aan waarmee de seed en de tumor gevonden worden. Bij dit alles gebruiken we magnetisme in plaats van radioactiviteit”, gaat Bram verder. “Het hele systeem bestaat uit slechts twee onderdelen: een zeer kleine magnetische seed en een apparaat om de seed te lokaliseren.”
Omdat magnetisme onschadelijk is voor het lichaam, is dit systeem beter voor de patiënt. Bovendien is er voor magnetisme geen omslachtige veiligheidsregistratie nodig. Ook is er geen radioactief verval van de materie en dat is een groot voordeel voor logistieke systemen en veiligheidsafdelingen van ziekenhuizen.
Perfectioneren
In het beginstadium gebruikte onderzoekers een seed die bestond uit een buisje en twee afsluiters die aan elkaar gelijmd werden. Bram Schermers: “Dat klopt, maar gebruik van lijm is ingewikkeld. Zeker bij gebruik van erg kleine delen met in potentie kans op lijmresten aan de buitenzijde die de biologische veiligheid teniet kunnen doen. Daarom zijn we een zoektocht gestart naar een andere oplossing. Na veel gesprekken met bedrijven die gespecialiseerd zijn in fijnmechanica kwam JPT als beste uit de bus.”
Mark Jansen, Engineer en directeur bij JPT: “Het eerste contact staat mij nog helder voor ogen. Nadat ik hoorde hoe de toenmalige seed samengesteld was kreeg ik gelijk een idee voor een alternatieve oplossing. Door het ontwerp te vereenvoudigen en andere productietechnologie in te zetten, zoals dieptrekken en laser-lassen, waren wij in staat om een meer betrouwbare en efficiënte productiemethode voor de seeds neer te zetten.”
Nadat Sirius Medical en JPT elkaar wat beter leerden kennen is JPT een project gestart om de seed opnieuw te ontwerpen. Op het eerste gezicht lijkt dan eenvoudig. Maar met een totale omvang van slechts een rijstkorrel, bestaande uit twee metalen buisjes en zeer kleine onderdelen die in de seed moeten komen bleek het een regelrechte hersenkraker. Mark Jansen: “Absoluut, zeker wanneer je in gedachten houdt dat we een ontwerp nodig hadden dat eenvoudig naar massaproductie geschaald kan worden met nagenoeg geen maatafwijking en garanties op kwaliteit.”
Samen beter
Bram Schermers: “Wanneer wij naar JPT kijken zijn wij zeer tevreden over hun innovatiekracht en hoe zij met kwaliteit omgaan.” Volgens Bram Schermers hebben JPT en Sirius Medical goede kwaliteiten wanneer het op samenwerken aankomt. Gecombineerd met de continue ondersteuning van JPT voor de processen en kwaliteitsgaranties zijn een meerwaarde voor Sirius Medical.
Mark Jansen: “Het geeft ons een goed gevoel wanneer wij onze innovatieve ideeën kunnen toevoegen aan de innovatieve ideeën van een partner. Natuurlijk hebben we allemaal onze specialiteiten, maar wanneer je die samenvoegt en mengt met een andere manier van denken, dan zijn die twee bedrijven samen nog beter.”
Mooie toekomst
Nu het CE keurmerk voor Pintuition een feit is ligt er een mooie toekomst in het verschiet. Direct na de zomer van 2020 zullen de eerste Pintuition systemen aan ziekenhuizen in Nederland worden geleverd. De rest van Europa en andere delen van de wereld volgen direct daarna.
Maar een mooie toekomst voor Sirius Medical en JPT zijn hier niet het meest belangrijke. Bram Schermers: “Het helpen van ziekenhuizen, chirurgen en radiologen beter te presteren is belangrijk. Maar de allerbelangrijkste kwestie is een beter comfort, betere patiëntveiligheid en in staat te zijn om een betere behandeling te realiseren.”
“Het geeft ons een goed gevoel wanneer wij onze innovatieve ideeën kunnen toevoegen aan de innovatieve ideeën van een partner. Natuurlijk hebben we allemaal onze specialiteiten, maar wanneer je die samenvoegt en mengt met een andere manier van denken, dan zijn die twee bedrijven samen nog beter.”
Mark Jansen, Engineer en eigenaar van JPT
“Wanneer wij naar JPT kijken dan zij wij zeer tevreden met hun innovatieve denkwijze en hoe zij kwaliteit als een standaardwaarde hanteren.”
Bram Schermers, Clinical Application Specialist en oprichter van Sirius Medical.
Ontdek meer over Sirius Medical op Twitter en LinkedIn